Η ανατροφή παιδιών κοστίζει…

 boys

«Έχουν γίνει τα παιδιά είδος πολυτελείας στις ΗΠΑ;» αναρωτιούνται πολλοί Αμερικανοί μετά την τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το κόστος ανατροφής ενός παιδιού για μια οικογένεια μεσαίου εισοδήματος. Μέχρι να φθάσει, λοιπόν, ένα παιδί στις ΗΠΑ τα 18 του χρόνια, οι γονείς του θα έχουν δαπανήσει συνολικά περίπου 227.000 δολάρια από 166.000 δολάρια πριν μια δεκαετία, βάσει της σχετικής έκθεσης. Το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνει έξοδα ένδυσης και υπόδησης, τροφής, εκπαίδευσης, περίθαλψης, φροντίδας και στέγασης. Αλλά, ενώ η συζήτηση περί της ακρίβειας των συγκεκριμένων στοιχείων έχει φουντώσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη ολοένα περισσότερες οικογένειες είναι υποχρεωμένες να κόβουν συνεχώς τις δαπάνες τους (ακόμα και εκείνες που αφορούν τα παιδιά τους), καθώς οι μισθοί αναπροσαρμόζονται συνεχώς προς τα κάτω εξαιτίας της σκληρής λιτότητας και η ανεργία οργιάζει.

Σύμφωνα με ειδική μελέτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, για το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο στην Ε.Ε., 1 στους 6 πολίτες σε κάθε κράτος-μέλος κινδυνεύει να βυθιστεί στην φτώχεια. Οι αναλυτές του οργανισμού αναφέρουν ότι κάτι παραπάνω από 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν σε νοικοκυριά που κινδυνεύουν άμεσα από την φτώχεια και άλλα 40 εκατομμύρια ζουν σε νοικοκυριά που ήδη μαστίζονται από την ανεργία και είναι υλικά υποβαθμισμένα. Να σημειωθεί πως ο συνολικός πληθυσμός της Ευρώπης των 27 μελών είναι 120 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα συμπεράσματα δε, για το ποσοστό των παιδιών που κινδυνεύουν με φτώχεια αυξάνεται απειλητικά στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία.

Οι συγγραφείς της μελέτης της Eurostat θεωρούν πως η αντιμετώπιση της επαπειλούμενης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές που θα κάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις και από την πολιτική που θα ακολουθήσουν. «Είναι εμφανές πια πως οι δημοσιονομικές πιέσεις οδηγούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε μέτρα που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως η μείωση της υποστήριξης προς τους ανέργους, για παράδειγμα. Και ενώ ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να οδηγήσει αρκετούς πολίτες στο να επιλέξουν κάποια εργασία που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην επέλεγαν, τα εισοδήματα των νοικοκυριών παραμένουν συρρικνωμένα με το ρίσκο της φτώχειας να μεγαλώνει απειλητικά. Το ένα συμπέρασμα που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ανεξάρτητα από τις εθνικές προτεραιότητες».