ΠΑΙΧΝΙΔΟΛΕΞΟ: Οι ήπειροι της γης

                 ΑγγειοΑρπαγήΕυρώπης

Ο Δίας με μορφή ταύρου απάγει την Ευρώπη (αγγείο)

 

Της Σταματίας Σοφίου -- 


Ο πλανήτης μας διαιρέθηκε αρχικά σε ηπείρους από τους γεωγράφους της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας. Με βάση την Αλεξάνδρεια ως πρώτο μεσημβρινό, διαίρεσαν την οικουμένη, την γη που κατοικείτο δηλαδή, σε τρία μέρη: Η Ασία ήταν ανατολικά της Αλεξάνδρειας, η Ευρώπη ήταν δυτικά της Αλεξάνδρειας και βόρεια της Μεσογείου και η Λιβύη, γνωστή από τους Ρωμαίους ως επαρχία της Αφρικής, βρισκόταν δυτικά της Αλεξάνδρειας και νότια της Μεσογείου.


Ευρώπη


Ευρώπη < ευρύς+ ωψ = ανοιχτομάτης, αυτός που έχει μεγάλα μάτια.
               «έχουσα ευρείς ώπας»(Ευριπίδης, Ιφιγένεια εν Ταύροις, στ.263, 626)
Το όνομα Ευρώπη το συναντάμε για πρώτη φορά στον Όμηρο και συγκεκριμένα σε ένα Ύμνο προς τον Πύθιο Απόλλωνα: «όσα την πλούσια Πελοπόννησο οικούν και όσα την Ευρώπη ή τα περίβρεχτα νησιά» (στίχοι 250-251). Με τη λέξη Ευρώπη χαρακτηρίζει το Βόρειο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, από τον Ισθμό της Κορίνθου μέχρι την Θράκη.
Ο Αισχύλος, στους Πέρσες (5ος αιώνας π.χ.), είναι ο πρώτος που ονομάζει Ευρώπη τον τότε δυτικό γνωστό κόσμο.
Μυθολογικά, το όνομα προέρχεται από την πανέμορφη κόρη Ευρώπη. Στην Φοινίκη, ζούσε ο βασιλιά Αγήνορας, γιός της Λιβύης και του Ποσειδώνα, ο οποίος είχε έρθει από την Αίγυπτο. Από το γάμο του με την Τηλέφασσα απόκτησε τρείς γιούς: τον Κάδμο, τον Φοίνικα και τον Κίλικα και μία κόρη την Ευρώπη. Όταν η Ευρώπη μεγάλωσε, την ερωτεύθηκε ο Δίας και αποφάσισε να την κατακτήσει. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Δίας μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και πλησίασε την Ευρώπη όταν εκείνη έπαιζε αμέριμνη σε ένα λιβάδι. Η κόρη γοητευμένη από τον ταύρο κάθισε στη ράχη του. Ο ταύρος, τότε, έτρεξε με ορμή προς τη θάλασσα, ρίχτηκε στο νερό και πέρασε από τη Φοινίκη στη Κρήτη όπου και ενώθηκε μαζί της. Από την ένωση αυτή η Ευρώπη έφερε στον κόσμο τρεις γιούς: τον Μίνωα, τον Ραδάμανθη και τον Σαρπηδόνα. Ο Δίας πάντρεψε την Ευρώπη με το βασιλιά της Κρήτης Αστέριο, ο οποίος δεν είχε δικά του παιδιά και υιοθέτησε τα παιδιά της Ευρώπης, με αυτό τον τρόπο, μετά τον θάνατο του Αστέριου, ο Μίνωας έγινε βασιλιάς της Κρήτης.
Από το όνομα της Ευρώπης προήλθε και το όνομα τού ευρωπαϊκού νομίσματος euro, ευρώ από το α΄ τμήμα τού ονόματος, το οποίο μάλιστα γράφεται πάνω στο χαρτονόμισμα και με την ελληνική γραφή της λέξης ως ΕΥΡΩ. Από το α’ συνθετικό ευρο- προήλθαν πολλές σύνθετες λέξεις όπως το αγγλικό eurosceptical <ευρώ- + σκέπτομαι / σκεπτικός, κ.α.


Ασία

Για να περάσει κανείς από την Ευρώπη στην Ασία, διασχίζει τον Βόσπορο <βους+πόρος= το πέρασμα του βοδιού ή της αγελάδας, που ίσως ονομάστηκε έτσι επειδή η Ιώ, μεταμορφωμένη σε αγελάδα και κυνηγημένη από μια αλογόμυγα, διέσχισε το πέρασμα αυτό μια μέρα πάνω στη φυγή της.
Ασία< asu(ασσυριακή) = ανατέλλω
         <usa(σανσκριτική)= χαραυγή
Χαρακτηρίζεται έτσι η Ασία ως ανατολική σε σχέση με την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αφρική

Αφρική< Africa(λατινική)
Προσδιορίζεται αρχικά, με αυτή την ονομασία, η περιοχή της σημερινής Λιβύης και κατ’επέκταση, της Βορείου Αφρικής, δυτικά της Αιγύπτου.
Το τοπωνύμιο πιθανόν να συνδέεται με τη φυλή Afri < afar (αραβική) = σκόνη, χώμα.


Αμερική

Αμερική<Amérique(γαλλική)<America(λατινική), από το όνομα του Ιταλού θαλασσοπόρου Αμέρικο Βεσπούκι, ο οποίος παρέπλευσε τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής το 1501.
Αρκετές αμερικανικές πόλεις έχουν πάρει απευθείας το όνομα κάποιας ξακουστής πόλης της αρχαιότητας:  Alexandria, Athens, Sparta, Syracuse… Πολλές φορές το ελληνικό όνομα επιλεγόταν λόγω του συμβολισμού του: Philadelphia< φιλαδέλφεια<φιλείν+αδελφός=η αγάπη για τους αδελφούς. Η πόλης υπήρξε πρωτεύουσα του ενωμένου αμερικανικού κράτους. Οι Ισπανοί κατακτητές ονόμασαν «Αμαζόνιο», σε ανάμνηση των Αμαζόνων της αρχαιότητας, τον μεγάλο ποταμό της Νοτίου Αμερικής, όπου οι εχθρικοί πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών, τους υποδέχονταν με σύννεφα από βέλη.

Ωκεανία

Μία από τις ηπείρους, μεταξύ Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, αποτελείται από την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και άλλα νησιά. Το όνομα Ωκεανία χρησιμοποιείται για τη γεωγραφική διατύπωση διότι αντίθετα με άλλα ηπειρωτικά συμπλέγματα είναι ο ωκεανός και όχι η ηπειρωτική γη ο ενωτικός παράγοντας των διαφορετικών γαιών.
Ωκεανία<Océanie(γαλλική), χρησιμοποιήθηκε από τον γεωγράφο Κόνραντ Μάλτε-Μπραν, γύρω στα 1812.


              <Ωκεανός
Αυστραλία<australis(λατινική)=νότος
                 Κατά την αρχαιότητα, οι Έλληνες θεωρούσαν ότι στον νότο βρισκόταν μια άγνωστη χώρα στην οποία αργότερα οι χαρτογράφοι ονόμασαν Terra Australis Incognita  = άγνωστη χώρα στο νότο.

 

 

Μέγαρο Μουσικής: Παιδικό πρόγραμμα 2014-15

megaronMousikisAthinwn

Το Μέγαρο Μουσικής δεν ξεχνά ποτέ τα παιδιά. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και για το έτος 2014-15 έχει προγραμματίσει πολλές και ωραίες εκδηλώσεις και παραστάσεις που είναι βέβαιο πως θα τις απολαύσουν και οι μεγάλοι μαζί με τα παιδιά. Έχουμε και λέμε, λοιπόν…

Κυριακή Πρωί:

«Συναυλίες για όλη την οικογένεια», με εκπλήξεις, παιχνίδια και ιδέες μουσικές. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (συμπαραγωγή) και η Φαίδρα Γιαννέλου με την Παναγιώτα Βλαντή ως αφηγήτρια, θα διηγηθούν «Δύο μουσικά παραμύθια» (30/11/2014).

Μέγαρο των Παιδιών:

Σε αυτόν τον κύκλο το Μέγαρο Μουσικής υποδέχεται το θρυλικό έργο του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη (να σημειωθεί ότι συμμετέχει αφιλοκερδώς), θεατρική διασκευή Γιώργου Γαλίτη, μουσική Μηνά Ι. Αλεξιάδη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη, σχεδιασμό βίντεο Σπύρου Ρασιδάκι και χορογραφία Πέπης Ζαχαροπούλου. Με ζωντανή μουσική και διαδραστικές βιντεοπροβολές, παρασύρει μικρούς και μεγάλους σε περιπετειώδη ταξίδια (από τον Δεκέμβριο 2014 και μέχρι τον Απρίλιο 2015).

Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής

Φυσικά, τα Χριστούγεννα η γιορτινή ατμόσφαιρα εντείνεται. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έχουν σχεδιαστεί παραστάσεις για όλη την οικογένεια, με έμπνευση και γιορτινή διάθεση.

Στις «Δώδεκα παρά δώδεκα» τα μάγια τυλίγουν τη σκηνή του Μεγάρου, καθώς ξεκινά το νέο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, σκηνικά-κοστούμια Έλλης Παπαγεωργακοπούλου και μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου, και με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ως Γέρο Χρόνο (18-30/12/2014, συμπαραγωγή με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία).

Τη «Σταχτοπούτα» του Προκόφιεφ θα χορέψει το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου (19-28/12/2014, συμπαραγωγή με τη PrimeArt).

Πέρσι, ο Καραγκιόζης καπετάνιος ταξίδεψε μαγικά το κοινό του Μεγάρου. Φέτος, θα διηγηθεί το «Θαύμα των Χριστουγέννων», πάντα με το Θίασο Σκιών του Ηλία Καρελλά και με τα Ημισκούμπρια και τους Kompanía (20-30/12/2014).

Τέλος, ένα εορταστικό γκαλά με αγαπημένες άριες και ντουέτα των Στράους, Όφενμπαχ, Σαμάρα, Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου, Καλομοίρη, από την ΚΟΑ υπό τον Ανδρέα Τσελίκα και με την ευχή «Και του χρόνου να ’μαστε… gala!». Τραγουδούν: Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Μητσοπούλου, Βαγγέλης Χατζησίμος και Χάρης Ανδριανός(30/12/2014).

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η ΚΟΑ, υπό τον Μίλτο Λογιάδη, με αφηγητή τον Γεράσιμο Γεννατά, ζωντανεύουν τον Πόλεμο των άστρων, τον ET, τον Χάρρυ Πόττερ και τον Ιντιάνα Τζόουνς μέσα από τα πασίγνωστα μουσικά τους θέματα. Πρόκειται για το «Μουσική για τα… μάτια μας! την 1/2/2015.

Στην ίδια σειρά παρουσιάζεται η «Πολύχρωμη και πολύχρονη διαδρομή της κλασικής μουσικής ανά τους αιώνες», που αρχίζει από τον Γκλουκ και τον Βιβάλντι και καταλήγει στον Γκέρσουιν, με τη Συμφωνική της ΝΕΡΙΤ (συμπαραγωγή) και τον Ραφαήλ Πυλαρινό, σε επιμέλεια-παρουσίαση της Λήδας Μασούρα (8/3/2015).

Στα «Μουσικά παραμύθια στην ΑΔΜ» η Μαρία Παπαγιάννη γράφει για μια Κλέφτρα ονείρων που έρχεται αντιμέτωπη με ένα γενναίο αγόρι. Σε μουσική Θύμιου Παπαδόπουλου (17&18, 24&25, 31/1/2015).

Επίσης, στο πλαίσιο των πολύπλευρων εκπαιδευτικών του δράσεων, το Μέγαρο συνεχίζει και φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα S-[cool]-life, που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και σχεδίασε ο συνθέτης Αλέξανδρος Μούζας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δύο συναυλίες στο Μέγαρο στις 18/4/2015 και 19/4/2015. 

Συνήθειες και Συμβολισμοί για το αγαπημένο σύμβολο των Χριστουγέννων

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Christmas TreeΝΝ

Το σουηδικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο αντιπροσωπεύει το άνοιγμα των δώρων, το αμερικανικό δέντρο διαδίδει το πνεύμα των Χριστουγέννων και για τους περισσότερους Πολωνούς, η πιο έντονη ανάμνηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι όταν έπιασε φωτιά… Αυτό προκύπτει από παγκόσμια έρευνα που έκανε πριν καιρό η σουηδική εταιρεία μηχανολογικού εξοπλισμού Husqvarna με θέμα το πώς οι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες βλέπουν το δέντρο, ένα από τα αγαπημένα σύμβολα των Χριστουγέννων. Δείτε, λοιπόν, τις συνήθειες που το συνοδεύουν σε έξι μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Νέα Υόρκη
Ένα δέντρο στη Νέα Υόρκη μπορεί να είναι φυσικό ή μη φυσικό. Η θέση του είναι στο καθιστικό και η αγορά γίνεται από τον άνδρα της οικογένειας, με ή χωρίς τη συντροφιά των άλλων μελών της οικογένειας. Το δέντρο πρέπει να είναι πυκνό, ψηλό και συμμετρικό. Κανένα αμερικάνικο δέντρο δεν είναι πλήρες χωρίς σειρές από λαμπιόνια, τα οποία είναι η δημοφιλέστερη διακόσμηση, που ακολουθούνται από το αστέρι, χειροποίητες διακοσμήσεις και πολύχρωμες μπάλες. Το δέντρο, το οποίο στη Νέα Υόρκη συμβολίζει τη χαρά και το πνεύμα των Χριστουγέννων, παραμένει στολισμένο για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι το Φεβρουάριο.

Λονδίνο
Για τους Λονδρέζους, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πλαστικό και η αγορά γίνεται από τη γυναίκα της οικογένειας. Μόνο ένας στους πέντε άνδρες στο Λονδίνο ασχολείται με την αγορά του. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του δέντρου είναι το ύψος, το σκούρο πράσινο χρώμα και η πυκνότητά του. Τοποθετείται στο καθιστικό για ένα μέγιστο διάστημα τριών εβδομάδων. Ένα αγγλικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι συνήθως διακοσμημένο με μια σειρά από λαμπιόνια, μικρές διακοσμήσεις, γιρλάντες, αγγέλους και στέφεται με το κλασικό αστέρι. Οι Λονδρέζοι συνδέουν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, περισσότερο από ο, τιδήποτε, με τα δώρα.

Παρίσι
Ένα παριζιάνικο Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι αληθινό, και τοποθετείται συνήθως στο καθιστικό, χωρίς να αποκλείεται και ο χώρος της τραπεζαρίας. Αγοράζεται από τον άνδρα, τη γυναίκα ή ολόκληρη την οικογένεια από κοινού. Και πρέπει να είναι μεγάλο! Αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Οι Παριζιάνοι διακοσμούν τα δέντρα τους με πολύχρωμες μπάλες, γιρλάντες, ηλεκτρικά φωτάκια και αγγελάκια - αλλά και με ψεύτικο χιόνι. Είναι ασυνήθιστο για τους Παριζιάνους να έχουν χειροποίητες διακοσμήσεις. Για αυτούς, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζει την ενότητα της οικογένειας και επαναφέρει μνήμες της παιδικής τους ηλικίας. 

Read more: Συνήθειες και Συμβολισμοί για το αγαπημένο σύμβολο των Χριστουγέννων

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

           Christmas-tree-ideas

Έχετε αναρωτηθεί πως προέκυψε το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου; Τί συμβολίζει και πότε χρησιμοποιήθηκε; Επειδή είναι σίγουρο ότι αυτές οι σκέψεις-απορίες έχουν περάσει από το μυαλό σας ύστερα από μια αθώα ερώτηση του βλασταριού σας, «Γιατί μαμά, μπαμπά,  στολίζουμε δέντρο;», αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα για την ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ιδού τα αποτελέσματα:

Η παράδοση φαίνεται ότι ξεκινά από την ίδια αφετηρία – την Ευρώπη στα τέλη του Μεσαίωνα. Στην πραγματικότητα, ήταν οι συντεχνίες εκείνης της περιόδου, κυρίως στην Ελβετία και την Αλσατία, που χρησιμοποίησαν το δέντρο στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Αλλά, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, η συγκεκριμένη παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων, έρχεται από την αρχαιότητα. Λέγεται ότι αυτό συνηθιζόταν κυρίως την λατρεία της Κυβέλης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόδρομος της γιορτής των Χριστουγέννων ήταν τα λεγόμενα Σατουρνάλια που γιορτάζονταν κάθε 25 Δεκέμβρη στην Ρώμη (γύρω στο 336 μ. Χ.) στο πλαίσιο της λατρείας του Σατούρνο (μιας θεότητας που ταυτίζεται με τον Κρόνο). Στα Σατουρνάλια, οι Ρωμαίοι στόλιζαν διαφόρων ειδών δέντρα με κεριά και άλλα στολίδια (πιθανότητα καρύδια, φαγώσιμα κ.λ.π.).

Στη Βόρεια Ευρώπη οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν το δέντρο στις τελετές τους ως σύμβολο αναγέννησης που σηματοδοτούσε το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης. Επρόκειτο για την αναγέννηση της μητέρας Φύσης. Στην αρχαία Αγγλία, όπως και στην Γαλλία, οι γνωστοί μας Δρυίδες στόλιζαν με φρούτα και κεριά βελανιδιές προς τιμήν των Θεών τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η 25η Δεκέμβρη καθιερώθηκε ως ημερομηνία γέννησης του Χριστού τον 4αι. μ. Χ. και ταυτόχρονα σηματοδοτούσε την αλλαγή του χρόνου. Σύμφωνα με την αγγλική παράδοση, αυτός που καθιέρωσε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο ήταν ο Άγγλος ιερομόναχος Άγιος Βονιφάτιος και τούτο διότι ήθελε να σβήσει την ιερότητα που απέδιδε ο κόσμος στη δρυ μέχρι τότε. Έτσι, το έλατο άρχισε να συμβολίζει τα Χριστούγεννα.
Βέβαια, οι μαγευτικές παραδόσεις των λαών δεν τελειώνουν εδώ. Μια άλλη ιστορία θέλει τον περίφημο Μαρτίνο Λούθηρο να είναι ο εισηγητής του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ο θρύλος λέει ότι ο Λούθηρος σε μια από τις βόλτες του στο δάσος ένα χειμωνιάτικο βράδυ με ξαστεριά, μαγεύτηκε από το παιχνίδι των δέντρων με τα αστέρια καθώς αυτά φαίνονταν σαν να ήταν κολλημένα σαν στολίδια πάνω στα φύλλα. Ο ιδρυτής του Προτεσταντισμού έκοψε ένα μικρό δεντράκι και φέρνοντάς το σπίτι του αντικατέστησε τα αστέρια με κεριά.

Πάντως, πέρα από τους θρύλους και τις τοπικές ιστορίες, όλοι φαίνεται πως συμφωνούν στο ότι οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που έβαλαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι τους. Το διακοσμούσαν με κεριά αλλά και με καρύδια, μπισκότα και κάθε είδους φαγώσιμα, θέλοντας να συμβολίσουν τα θεία δώρα που έκαναν οι Μάγοι στο νεογέννητο Χριστό. Το 1830 Γερμανοί μετανάστες εισήγαγαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αμερική και στις αποικίες που κατοίκησαν. Την πρώτη μαρτυρία  δημοσίας εμφάνισης δέντρου την έχουμε στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι οι άλλες εθνότητες στην Αμερικανική επικράτεια δεν δεχόντουσαν το δέντρο ως σύμβολο Χριστουγέννων καθώς το θεωρούσαν παγανιστικό έθιμο. Αυτό θα γίνει μετά το 1840 όπου η Αμερικάνικη κοινότητα θα αρχίσει να δέχεται το δέντρο ως σύμβολο της γιορτής.   

Στην Αγγλία ο Ντίκενς θα αποδώσει στην γιορτή μέσω των μυθιστορημάτων του την παλιά της μεγαλοπρέπεια. Σε όλα τα χριστουγεννιάτικα μυθιστορήματα του, το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει περίοπτη θέση και αν έχει καθιερωθεί ως τις μέρες μας αυτό ίσως και να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο έργο του Άγγλου συγγραφέα.

Ελλάδα
Ο Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα είναι το παραδοσιακό Χριστόξυλο. Αυτό το συναντάμε κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα ο πατέρας ή οπαππούς κάθε οικογένειας ψάχνει στα δάση ή στα χωράφια ένα μεγάλο γερό κούτσουρο από πεύκο ή ελιά κυρίως όπου θα μπει στο τζάκι και θα καίει όλο το 12ήμερο των γιορτών από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα.

Το Χριστόξυλο σύμφωνα με τις αντιλήψεις καθαρίζει την παλιά καπνιά του τζακιού και φέρνει την καλοτυχία. Κύρια όμως ευεργεσία που παρέχει στο σπίτι είναι η προστασία τουνοικοκυριού από τα παγανά ή καλικάντζαρους που μπαίνουν στο σπίτι από τις καμινάδες και κλέβουν ή κάνουν ζημιές στο νοικοκυριό. Καίγοντας το Χριστόξυλο η παράδοση λέει ότι ζεσταίνεται ο Χριστός στην κρύα σπηλιά της Βηθλεέμ. Οι νοικοκυραίοι είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε την φωτιά ως τα φώτα όπου και αποσύρονται τα παγανά κάτω από τη γη και σταματάνε οι επιδρομές στα σπίτια.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο καθιερώθηκε εξ ολοκλήρου και μαζί με τον Άη-Βασίλη είναι ένα από τα κύρια χριστουγεννιάτικα εφέ. Αναμφισβήτητα το δέντρο αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα έθιμα. Σε κάθε σπίτι έχει καθιερωθεί ο στολισμός του και οι συμβολισμοί μαζί με τα νοήματά του πολλά. Στην βάση του τοποθετείται συνήθως μια φάτνη που αναπαριστά τη γέννηση του Χριστού ενώ στην κορφή υπάρχει το αστέρι της Βηθλεέμ που οδήγησε τους μάγους στο θειο βρέφος.

 

Το δώρο μου φέτος θα είναι…

gift-boxNN

Της Άννας Ρέμπελου --  

Συνεχίζω την φράση και λέω: «Το δώρο μου φέτος θα είναι μικρό αλλά θα το χαρίσω με πολλή αγάπη και θετική ενέργεια και θα είναι ειδικά για σένα». Έχουμε μπει για τα καλά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και μπορεί τα δελτία ειδήσεων να μας μαυρίζουν την καρδιά αλλά οφείλουμε να αντισταθούμε. Το μυστικό είναι να θυμόμαστε το νόημα αυτής της γιορτής και τις παραδόσεις μας. Μία από αυτές είναι η ανταλλαγή δώρων την Πρωτοχρονιά γύρω από χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το καραβάκι μας. Έτσι, λοιπόν, στο «Παιδεύουσι Τέκνα» ή mamababa.grκαθίσαμε κάτω και σκεφτήκαμε μερικές ωραίες ιδέες για δώρα για τους αγαπημένους μας ανθρώπους, εκείνους που στέκονται δίπλα μας στα καλά και τα άσχημα, εκείνους που μας αγαπούν άνευ όρων και που μας δέχονται γι’ αυτό που είμαστε. Δώρα που δεν θα επιβαρύνουν το καταταλαιπωρημένο από την λιτότητα πορτοφόλι, καθώς το πιο ακριβό κοστίζει το πολύ 15 ευρώ, και που με την αγορά του σε αρκετές περιπτώσεις ενισχύουμε παράλληλα σχολεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ιδού η λίστα:

Για τις μαμάδες

Ένα ωραίο και κομψό ημερολόγιο-σημειωματάριο θα την βοηθήσει να θυμάται τις άπειρες υποχρεώσεις που πρέπει να βγάζει πέρα σε καθημερινή βάση αλλά και να καταγράφει τις αστείες και έξυπνες ατάκες των μπουμπουκιών της. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 2 ευρώ. Μια άλλη ιδέα είναι μια ωραία κούπα για τον καφέ, το τσάι ή την ζεστή σοκολάτα της, μαζί με μερικά από αυτά τα πολύτιμα φακελάκια. Για ρίξτε μια ματιά εδώ: http://coozina.gr/store/home.php?cat=166

Για τους μπαμπάδες

Οι νέοι μπαμπάδες πηγαίνουν τα μικρά τους στην παιδική χαρά και τους διαβάζουν παραμύθια λίγο πριν κοιμηθούν. Προτείνουμε, λοιπόν, το βιβλίο «Παραμύθια για καληνύχτα» της παιδοψυχολόγου Νένας Γεωργιάδου. Κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ και θα κάνει την εμπειρία αυτή ακόμα καλύτερη. Πολύ καλή επιλογή είναι σαφώς και το "Μεγαλώνοντας (Με) το παιδί μου" του Κώστα Γκοτζαμάνη, καθώς απευθύνεται κυρίως στους μπαμπάδες και τους διαφωτίζει για το νέο και δύσκολο ρόλο τους. Η τιμή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. 

Για τον παππού

Εάν του αρέσει να μαστορεύει ένα σετ εργαλείων είναι ό, τι πρέπει. Ξεκινούν από 9 ευρώ σε μαγαζιά όπως το Praktiker. Επίσης, ένα ζευγάρι απλές γαλότσες για τις εργασίες στον κήπο είναι μια καλή ιδέα και οι τιμές ξεκινούν από 7 ευρώ στο www.airblock.gr, αλλά μπορείτε να βρείτε καλές προσφορές και στα καταστήματα στο Μοναστηράκι ή την οδό Αθηνάς. Μια άλλη ιδέα είναι ένα ωραίο βιβλίο στα παζάρια που διοργανώνονται αυτή την εποχή σε όλη την Αθήνα.

Για την γιαγιά

Μπορείτε να της κάνετε δώρο ένα μανικιούρ σε ένα κέντρο αισθητικής (υπάρχουν και επαγγελματίες που έρχονται στο σπίτι) ή μια περιποίηση προσώπου. Λόγω της κρίσης οι τιμές έχουν πέσει αρκετά και γίνονται συνεχώς προσφορές. Εάν της αρέσει η μαγειρική θα εκτιμήσει σίγουρα ένα βιβλίο συνταγών.

Για τον σύντροφο

Εάν διαμαρτύρεται συνεχώς ότι είναι πιασμένος στην πλάτη και την μέση ή η κοιλίτσα έχει αρχίσει να φουσκώνει, μια ωραία ιδέα είναι να αγοράσετε και να του χαρίσετε ένα μάθημα pilatesσε ένα σχετικό στούντιο. Το κόστος για μία συνεδρία κυμαίνεται από 10-15 ευρώ. Τώρα αν δεν το πάρει το μήνυμα…. Εναλλακτικά και πιο πρακτικά τώρα που έπιασαν τα κρύα, είναι ένα κασκόλ που φοριέται με όλα. Οι τιμές ξεκινούν από 15 ευρώ.

Για την σύντροφο

Ένα αφρόλουτρο με ωραίο άρωμα είναι βέβαιο ότι θα το ευχαριστηθεί μετά από μια δύσκολη ημέρα. Αλλά, ως γνωστόν, στις γυναίκες αρέσουν πολύ και τα κοσμήματα. Μην αγχωθείτε… Δεν είναι ανάγκη να είναι χρυσό και να έχει διαμάντια. Μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο άκρως καλόγουστα χειροποίητα κοσμήματα που δεν μοιάζουν με κανένα στην αγορά και δεν κοστίζουν ακριβά.

Για τον φίλο-η εκπαιδευτικό

Ένα καλό βιβλίο θα το εκτιμήσει σίγουρα. Εμείς θα προτείνουμε το βιβλίο του Δημήτρη Θεοδοσάκη: «Η συναισθηματική νοημοσύνη στο σύγχρονο σχολείο». Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων, δασκάλους και καθηγητές, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών και των εφήβων, επιλέγοντας εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας. Περιέχει οδηγίες για εκπαιδευτικούς, 70 προτάσεις δραστηριοτήτων, 24 φύλλα εργασιών και 450 ασκήσεις μέσα από τα σχολικά βιβλία. Κοστίζει 13 ευρώ και είναι Εκδόσεις Γρηγόρη.

Για την κοκέτα φίλη

Τι αρέσει σε μια κοκέτα φίλη; Φυσικά, τα αξεσουάρ. Εάν πλέκετε, που είναι της μόδας και αγχολυτικό συνάμα, φτιάξτε της ένα κασκόλ, μια πασμίνα, ένα ιδιαίτερο πλεκτό καπέλο ή ένα κόσμημα από βελονάκι. Άλλη ιδέα είναι να της χαρίσετε ένα μολύβι ματιών, μια σκιά ή ακόμα να της φτιάξετε ένα φυτικό λίπγκλος. Ιδού μια συνταγή:

LipBalm μέντα

Υλικά:

8 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
2 κ.σ. αμυγδαλέλαιο
1 κ.σ. κηρήθρα
Ένα γυάλινο βαζάκι

Εκτέλεση:

Βάλτε το αμυγδαλέλαιο και την κηρήθρα σε γυάλινο βάζο και κλείστε το καπάκι. Ζεστάνετε το βάζο σε κατσαρολάκι με νερό, σε μέτρια φωτιά (τύπου μπεν μαρί), μέχρι η κηρήθρα να λιώσει. Απομακρύνετε το βάζο από τη φωτιά και ανακατέψτε το μείγμα. Προσθέστε τις σταγόνες μέντας (όχι παραπάνω από 8 γιατί μπορεί να σας «κάψουν») και αν θέλετε προσθέστε λίγο χρώμα από κάποιο παλιό κραγιόν. Ανακατέψτε καλά το μείγμα και χύστε το σε μία συσκευασία (μπορεί να είναι ένα μεταλλικό κουτάκι), μέχρι να κρυώσει και να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε.

Για το βαφτιστήρι

Συνήθως, εδώ πέφτουν οι παραγγελίες βροχή. Εάν δεν έχετε στο μυαλό σας την αγορά ενός παιχνιδιού, μια ωραία ιδέα είναι να του χαρίσετε το εισιτήριο για μια καλή θεατρική παράσταση και ακόμα καλύτερα να πάτε μαζί του. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 8, 10 και 12 ευρώ και οι επιλογές πολλές και καλές.

 

Για τα πιτσιρίκια των φίλων μας

Στα παζάρια των σχολείων και των νηπιαγωγείων θα μπορέσετε να βρείτε πολύ ωραία και φθηνά βραχιόλια, κολιέ, τσαντάκια κ.ά. για τις μικρές μας κυρίες. Και επειδή αν δεν παινέψω το σπίτι μου θα πέσει να με πλακώσει… στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2014 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού ,θα βρείτε όλα τα παραπάνω από 1,5 έως 5 ευρώ το πολύ. Για τα αγόρια νομίζω πως θα ενθουσιαστούν με ένα σακουλάκι Playmobilτων περίπου 2-2,50 ευρώ που θα προσθέσουν στην συλλογή τους ή με μια ωραία χειροποίητη ξύλινη σβούρα που μπορείτε να βρείτε στο Μοναστηράκι με κόστος που δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ.

Για τον γκουρμέ τύπο

Πιστεύουμε πως θα εκτιμήσει ιδιαίτερα ένα βάζο μαρμελάδα από τα χεράκια σας. Και αν δεν το’ χετε, στα παζάρια που αναφέρουμε παραπάνω, και όχι μόνον, θα βρείτε σίγουρα. Μάλιστα, στο ΙΚΕΑ θα βρείτε εξαιρετική βιολογική μαρμελάδα βατόμουρου και μυρτίλου  σε τιμή κοντά στα 3 ευρώ. Μια άλλη πρόταση είναι να γεμίσετε ένα ωραίο γυάλινο μπουκάλι με ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και να βάλετε μέσα σε αυτό ένα κλωνάρι δεντρολίβανου ή βασιλικού. Θα το αρωματίσει και η χρήση του στα φαγητά και τις σαλάτες θα δώσει μια φίνα και ελαφριά γεύση.

Για τους λιχούδηδες

Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Εάν φέτος φτιάξετε μόνοι σας κουραμπιέδες και μελομακάρονα, σε ένα ωραίο μεταλλικό κουτί ή ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο πιάτο βάλτε μερικά από αυτά και χαρίστε τα στον λιχούδη φίλο-η σας. Τώρα εάν η ιδέα του να φτιάξετε κάτι τέτοιο σας ζορίζει, προτείνουμε κάτι ακόμα πιο εύκολο. Γαλλικές τρούφες από τα χεράκια σας. Θα χρειαστείτε μόνον σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, ελάχιστη φυτίνη και σκόνη κακάο. Θα βρείτε την συνταγή άνετα στο Διαδίκτυο και η διαδικασία είναι πανεύκολη. Βάλτε και τα παιδιά να βοηθήσουν. Θα το καταευχαριστηθούν αλλά εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να φάνε τις τρούφες πριν προλάβετε να τις χαρίσετε…

Για τον αθλητικό τύπο

Στα είδη αθλητικών ειδών ζητήστε λάστιχο για Pilates. Είναι πολύ φθηνό, απλό και δεν φαντάζεστε πόσο καλά μπορεί να γυμνάσει ένα σώμα ακολουθώντας μια σειρά από πολύ απλές ασκήσεις.

Για την κολλητή που επιμένει ολιστικά

Αμυγδαλέλαιο το θαυματουργό! Περιέχει βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 και Κ και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, καθιστώντας το άκρως ευεργετικό για τα μαλλιά και το δέρμα. Επιπλέον είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα που είναι συμβατά με τα λιπίδια της επιδερμίδας μας. Να μερικοί τρόποι χρήσης του: λίγες σταγόνες λάδι σε καθαρό πρόσωπο λειτουργούν ως τέλεια μάσκα ενυδάτωσης πριν τον βραδινό ύπνο. Επίσης, είναι μια καλή εναλλακτική της βαζελίνης για τα σκασμένα χείλη, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντεμακιγιάζ ματιών. Αν το απλώσετε στις βλεφαρίδες θα τις δυναμώσει και το ίδιο θα κάνει και στα μαλλιά εφόσον το χρησιμοποιήσετε ως μάσκα πριν το λούσιμο. Θα το βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων με το μπουκαλάκι των 100mlνα κοστίζει από 2,5 έως 8 ευρώ.

Για τον σινεφίλ τύπο

Εάν είστε σαϊνια στο να κατεβάζετε ταινίες από το Ίντερνετ, τότε «φορτώστε» σε ένα φλασάκι την αγαπημένη του κινηματογραφική ταινία και δωρίστε τη. Ή κατεβάστε μια ταινία που ήθελε να δει αλλά δεν πρόλαβε. Φτιάξτε και ποπ κορν και δείτε την παρέα μια χειμωνιάτικη Κυριακή.

Για τον γκατζετάκια

Μια θήκη για το έξυπνο κινητό του τηλέφωνο είναι ό, τι πρέπει. Ακόμα και αν έχει ήδη, μια δεύτερη, ποτέ μα ποτέ, δεν πάει χαμένη. Αρκεί να γνωρίζετε το μοντέλο του κινητού του. Σημειώνουμε ότι στην διάσημη ιστοσελίδα eBayμπορείτε να βρείτε εξαιρετικές τιμές και το προϊόν θα φτάσει στην πόρτα σας μέσα σε 5-7 μέρες.

Για τον φίλο-η που αγαπά την κλασική μουσική

Μια καλή ιδέα είναι να του χαρίσετε το συλλογικό έργο Μαρία Κάλλας. Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή της μεγάλης ερμηνεύτριας, την οποία μπορείτε να βρείτε στον Ιανό έναντι 14,40 ευρώ. Εάν θέλετε κάτι ακόμα πιο φθηνό, μπορείτε να αγοράσετε τους Γάμους του Φίγκαρο του Μότσαρτ των εκδόσεων της Καθημερινής στα 8,13 ευρώ.

Για την φανατική της λογοτεχνίας

Εδώ θα ξεφύγουμε λίγο στην τιμή καθώς η πρότασή μας κοστίζει 16,60 ευρώ, αλλά αφορά την βραβευθείσα με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, Άλις Μονρό, και το βιβλίο της «Πάρα πολλή ευτυχία».

Για τον διανοούμενο τύπο

Μια ποιητική συλλογή είναι ό, τι πρέπει. Σας προτείνουμε την ενδιαφέρουσα «Ημερίδα» του Πανάγου Πέππα. Θα την βρείτε και στο Amazon στα ελληνικά γύρω στα 7-8 ευρώ. Μπορείτε να του χαρίσετε το 25 Years Magritteτου Πακέ Μαρσέλ των εκδόσεων Taschen που κοστίζει περίπου 10 ευρώ.