Σεπτέμβριος : Ο μήνας των γλωσσών!

Σεπτέμβριος : Ο μήνας των γλωσσών!

Languages

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου είναι αφιερωμένος από την ελληνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πολυγλωσσία και την ελληνική γλώσσα. Έτσι, λοιπόν, έχει οργανωθεί σειρά εκδηλώσεων που έχει ως εξής:

1.    1η Σεπτεμβρίου: Ανοίγουν οι εγγραφές Λυκείων στο Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Νέους Μεταφραστές (Juvenes Translatores) που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου (12:00 το μεσημέρι).

Στον ετήσιο αυτό διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές ηλικίας 17 ετών (γεννηθέντες το 1998). Μετά την αρχική εγγραφή διενεργείται κλήρωση για να επιλεγούν 21 ελληνικά σχολεία. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 26 Νοεμβρίου και  το θέμα θα είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης. Αναλυτικές πληροφορίες και εγγραφές.

 2.    25 Σεπτεμβρίου: Ημερίδα «Εργαλεία υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας στους υπολογιστές: ελλείψεις και προοπτικές», Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα).

Η Ελληνική γλώσσα συχνά υποστηρίζεται ελλιπώς στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να γράψουμε ή να υπαγορεύσουμε κείμενα στον υπολογιστή, για να στείλουμε μηνύματα στο κινητό, ή ακόμη και για να μεταφράσουμε ένα κείμενο. Στόχος της Ημερίδας είναι να εντοπιστούν τα κυριότερα προβλήματα των απλών χρηστών ώστε να ανοίξει η συζήτηση με τους ανθρώπους της πληροφορικής και να χαρτογραφηθούν οι δυσκολίες που εμποδίζουν τις καινοτομίες που αναπτύσσονται στα εργαστήρια να περάσουν στην παραγωγή και τελικά στην αγορά και στους χρήστες.

Η Ημερίδα συνδιοργανώνεται με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / ΕΚ «Αθηνά». Απευθύνεται στους χρήστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στα εργαλεία πληροφορικής και στους ερευνητές, κατασκευαστές και ειδικούς της πληροφορικής που ασχολούνται σοβαρά με την ανάπτυξη, την βελτίωση ή την εμπορία τέτοιων εργαλείων.

Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν αλλά απαιτείται εγγραφή στη διεύθυνση http://europa.eu/!hD33MJ.

3.    26 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Μπείτε στην ιστοσελίδα www.imera-glosson-2015.eu , πάρτε μέρος στο διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού, ανακαλύψτε την ελληνική φράση που κρύβεται στο «μονοπάτι» και κερδίστε δωρεάν προγράμματα εκμάθησης Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών, Σουηδικών, Πολωνικών, Ρουμανικών και Τσεχικών. Ο Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος.


4.    3 Οκτωβρίου: Ημερίδα Εργασίας «Πτυχές της διδασκαλίας ξένων γλωσσών – μετάφραση και αξιολόγηση» Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Κύριος στόχος της Ημερίδας Εργασίας είναι να συζητηθεί ο ρόλος της μετάφρασης στην εκμάθηση και στην αξιολόγηση της γνώσης ξένων γλωσσών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια). Πράγματι, Οι αυριανοί επαγγελματίες μεταφραστές είναι οι σημερινοί μαθητές ξένων γλωσσών. Η μετάφραση ως μέσο διδασκαλίας και αξιολόγησης των γλωσσικών δεξιοτήτων μπορεί να τους βοηθήσει να κατακτήσουν πλήρως την ξένη γλώσσα αλλά και να διαπιστώσουν τις δυνατότητές τους σε περίπτωση που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μετάφραση.

Η Ημερίδα Εργασίας συνδιοργανώνεται με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και απευθύνεται σε α) συμβούλους, δασκάλους και καθηγητές ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, β) μέλη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που ασχολούνται με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, γ) καθηγητές μετάφρασης, μεταπτυχιακούς σπουδαστές και ερευνητές με θέμα την διδασκαλία ξένων γλωσσών, και τέλος σε, δ) μέλη οργανισμών αξιολόγησης της γνώσης ξένων γλωσσών.

Η συμμετοχή στην Ημερίδα Εργασίας είναι δωρεάν αλλά απαιτείται προεγγραφή στη διεύθυνση http://europa.eu/!Gv76Wd. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν εγκαίρως για την εγγραφή τους και για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής τους στην Ημερίδα Εργασίας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες
Παναγιώτης Αλεβαντής
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
τηλ. 210-7272-133
Ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/greece/about-us/translation/index_el.htm

 

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσικές

“… Ένα παιδί κόσμους γυρίζει μ' ένα τρενάκι που κουρδίζει…”*

Leonardo CremoniniPainting9

πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Leonardo Cremonini

Γράφει ο Αντώνιος Γεωργιάδης**

Φαίνεται πώς το καλοκαιράκι μπαίνει σιγά-σιγά στις ζωές μας και πάλι· έτσι, τουλάχιστον, προαναγγέλλουν κάθε απόγευμα οι δροσερές μυρωδιές των δέντρων και των λουλουδιών και τα αγνά, θερμά χρώματα του ουρανού, αλλά και η αίσθηση της θαλασσινής αρμύρας που διακατέχει την ατμόσφαιρα του Πειραιά και του Παλιού Φαλήρου…

Επόμενο είναι στο προσκήνιο να βρίσκονται διάφορα σχέδια θερινών διακοπών. Και ο καταλληλότερος συνταξιδιώτης, εγγυητής για αξέχαστες καλοκαιρινές εμπειρίες, είναι φυσικά η μουσική. Γιατί αν ψάξουμε καλά, σίγουρα θα βρούμε τραγούδια κάθε είδους και εποχής, αρκετά ταιριαστά στην κάθε μας καλοκαιρινή στιγμή. Τρέξτε, λοιπόν, να προλάβετε «το πλοίο» που «θα σαλπάρει το βραδάκι», και θα σας πάει «κρουαζιέρα στα νησιά» κι ενώ θα κοιτάτε τη δύση του ηλίου απ’το Σαρωνικό, παρατηρήστε τα «χρυσοπράσινα φύλλα» που είναι «ριγμένα στο πέλαγο»…

Τώρα, οι επιλογές σας είναι πολλές· μπορείτε να επισκεφτείτε την όμορφη «Κέρκυρα με το Ποντικονήσι και τα καντούνια τα στενά», τη «Φραγκοσυριανή», ή ακόμη και να χορέψετε «στο σκοπό τον Ικαριώτικο» με τους λεβέντες της Ικαρίας!

Το σίγουρο είναι πως όπου και να καταλήξετε, θα γευτείτε τη δροσερή θάλασσα μιας καυτής καλοκαιρινής μέρας. Τα νησιά μας, άλλωστε, έχουν –δόξα τω Θεώ- κάθε λογής παραλίες. Δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες πλαζ με τα χιλιάδες, πολύχρωμα «μονά στρώματα» να επιπλέουν στα ρηχά θυμίζοντας ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Με μια μικρή αναζήτηση, όλο και κάποιο «κρυφό περιγιάλι», «άσπρο σαν περιστέρι» θα φανερωθεί να σας περιμένει, έρημο, σαν να είναι αποκλειστικά δικό σας…

Read more: Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσικές

ΑΡΚΑΣ: Το σπουργίτι μεγάλωσε

Το σπουργίτι των  Χαμηλών Πτήσεων του ΑΡΚΑ μεγάλωσε και μιλά με αγάπη για τον μπαμπά του

Ο συγκινητικός, ανέκδοτος Επίλογος

ARKASTelosPtisisNN

 

 

Φεστιβάλ Πηλίου 2015 : Λίγο θάλασσα, βουνό, οι αγαπημένοι μου και πολιτισμός!

Φεστιβάλ Πηλίου 2015: Λίγο θάλασσα, βουνό, οι αγαπημένοι μου και πολιτισμός!

Φεστιβάλ Αθλητισμού Τσαγκαράδας 1
«Πάλι με το Πήλιο;», μου είπε μία απ’τις καλύτερές μου φίλες, «βαρέθηκα». Μα τα Φεστιβάλ που διοργανώνονται εκεί αποτελούν ένα σπουδαίο δείγμα συνεισφοράς της επαρχίας στον πολιτισμό με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο! Και ξέρεις, ότι τελικά κρύβουν τεράστια προσπάθεια ανθρώπων, όχι μόνο να τις συντονίσουν, αλλά κυρίως να τις «κρατήσουν απ’ τα μαλλιά» μη σβήσουν, σε μια χώρα που το «φτηνό» και η «εικόνα» διοχετεύεται από παντού ως τρόπος επιβίωσης, διασκέδασης και τελικά τρόπος ζωής. Οπότε, η «δίψα» για μουσική, ζωγραφική, λογοτεχνία, αθλητισμό κάποιων ανθρώπων, λειτουργεί ωφέλιμα για όλους εμάς, μικρούς και μεγάλους, που συμμετέχουμε, ενεργά ή ως θεατές.

Γράφει η Αθηνά Γκουράρου

Όταν ζεις εκτός Αθηνών, πιστεύεις πως οι επιλογές για ψυχαγωγία είναι περιορισμένες. Απ’ την άλλη η ζωή στην πόλη σου προσφέρειατέλιωτες επιλογές, που όμως δεν αξιοποιείς πάντα, αφού η ζωή εκείσε εμπλέκει σε ένα αδιάκοπο καθημερινό πρόγραμμα που σε κρατά απασχολημένοαλλά και εφησυχασμένο,πως όλα είναι δίπλα σου για να τα απολαύσεις όποτε επιθυμείς. Κι αυτό το «όποτε» πολλές φορές γίνεται «ποτέ». Τελικά, είναι θέμα προσφοράς, ζήτησης ή σ’ αυτούς τουςοικονομικά αδιέξοδους καιρούς τα πράγματα γιατην ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και γενικά τον πολιτισμό μοιάζουν με πινακίδα σε παρατημένη οικοδομή «ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ»;

Μουσικό Χωριό Αγ. Λαυρέντιος 2

Μετά από δύο χρόνια μετάβασης από την Αθήνα στην επαρχία, έχω διαπιστώσει πως τα πράγματα είναι λίγο σχετικά: Με τις οικονομικές δυνατότητες, τη διάθεση, τις συγκυρίες και πάει λέγοντας, χωρίς να σημαίνει πως η αποκέντρωση σε αποκλείει από επιλογές. Για του λόγου το αληθές, γράφοντας πέρυσι ένα άρθρο για το Πήλιο, ανακάλυψα εστίες πολιτισμού που δεν περιμένα σε καμία περίπτωση από ένα τουριστικό προορισμό.Φέτος, γυρνώντας ξανά στον «τόπο του εγκλήματος», επιβεβαιώθηκα. Διεθνή Φεστιβάλ, σεμινάρια καιεργαστήρια για παιδιά και ενήλικες που έχουν καθιερωθεί και πραγματοποιούνται για «τάδε» συνεχόμενη χρονιά.
Παρακάτω πάρτε μια γεύση από κάποια Φεστιβάλ που έχουν «κλειδώσει» και θα πραγματοποιηθούναυτό το καλοκαίρι. Φυσικά, οι εκδηλώσεις στο Πήλιο δεν εξαντλούνται σ’ αυτά. Πολλές με τοπικό χαρακτήρα βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας χωρίς να είναι ανακοινώσιμεςκαι άλλες που, αν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα σηκώσουν αυλαία.

1.    «16ο Φεστιβάλ Πηλίου στη Ζαγορά»

Από 26 Ιουλίου έως 01 Αυγούστου 2015 θα πραγματοποιηθεί και φέτος στη Ζαγορά το 16ο Φεστιβάλ Πηλίου, μια μουσική διοργάνωση ορόσημο για το Πήλιο και τους μαθητές της κλασικής μουσικής. Μοιάζει με μουσική κατασκήνωση που συμμετέχουν μαθητές (όλων των ηλικιών) εγχόρδων και πνευστών, όπως βιολί, βιολοντσέλο, φλάουτο, αλλά και αυτοί τουπιάνου και της φωνητικής.

Τα μαθήματα - σεμινάρια είναι ατομικά και γίνονται υπό την καθοδήγηση αξιόλογων και καταξιωμένωνΕλλήνων και ξένωνκαθηγητών. Τις ημέρες του Φεστιβάλ και ενδιάμεσα των μαθημάτων συγκροτούνται επι τόπου μουσικάσύνολα, γίνονται πρόβεςκαιδίνονται συναυλίες από καθηγητές και μαθητές, καθώς και ρεσιτάλ από τους καθηγητές.

Read more: Φεστιβάλ Πηλίου 2015 : Λίγο θάλασσα, βουνό, οι αγαπημένοι μου και πολιτισμός!

Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές

Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές

GaziMuseum2

 

Κάθε χρόνο, η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μουσεία. Καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ( ICOM) με κύριο στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος αυτών των τόσο σημαντικών οργανισμών στην σύγχρονη κοινωνία που είναι σαφώς η πνευματική καλλιέργεια και η αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία των λαών. Φέτος, η ICOM επέλεξε ως θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές». Άκρως επίκαιρο θέμα που προσδοκά να δώσει τροφή για σκέψη και έμπνευση μέσα από τα μουσεία. Εκτός από τα ιδιωτικά μουσεία, στο εορτασμό συμμετέχουν φέτος πάνω από 50 δημόσια μουσεία και περίπου 30 αρχαιολογικοί χώροι. Οι εκδηλώσεις είναι ποικίλες και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Γκάζι  

GaziMuseum2015

Τιμώμενο Ελληνικό Μουσείο αυτή την χρονιά είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων) όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από 15 έως 24 Μαΐου. Συγκεκριμένα, ο εορτασμός ξεκινά στις 15/5 με ημερίδα που έχει θέμα «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό» και κορυφώνεται στις 18 Μαΐου στις 7 μ.μ. με σύντομες ομιλίες, περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, προβολές ταινιών και συναυλία σύγχρονης μουσικής. Έως  τις 24 Μαΐου θα λειτουργούν στους χώρους της Τεχνόπολις οι εξής εκθέσεις:

* Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους
   ( Παλαιοί Φούρνοι, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης)
*  Σωλήνες, πόδια και χρώματα με την επιμέλεια των εθελοντών του Μουσείου.

Στις 23 και 24/5 θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός δραματοποίησης παραμυθιών για παιδιά από 5 έως 12 ετών με θέμα το παλαιό Εργοστάσιο Φωταερίο, ενώ στις 23/5 το Μουσείο σε συνεργασία με τους Atenistas οργανώνει ξενάγηση για άτομα με τύφλωση και μειωμένη όραση.

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών συμμετέχει φέτος στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων με εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Ένας Ναός, μια Εκκλησία, ένα Μουσείο». Το πρόγραμμά του την Δευτέρα 18 Μαΐου έχει ως εξής:

Read more: Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές