Η ανεμοβλογιά είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά, αλλά και ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν. Πρόκειται για μια νόσο που συνοδεύεται από εξανθήματα, φαγούρα, πυρετό και γενική αδιαθεσία. Παρόλο που η διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει την ανεμοβλογιά, παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του οργανισμού κατά τη διάρκεια της νόσου.
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διατροφική ή φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ο επαγγελματίας υγείας είναι ο μόνος αρμόδιος να σας καθοδηγήσει με βάση την ηλικία, τη γενική υγεία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε όταν έχουμε ανεμοβλογιά
Η διατροφή κατά τη διάρκεια της ανεμοβλογιάς πρέπει να είναι ήπια, θρεπτική και εύκολα ανεκτή από τον οργανισμό. Υπάρχουν όμως ορισμένες τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή να καθυστερήσουν την ανάρρωση.
Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο και συντηρητικά
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα αλλαντικά και τα συσκευασμένα σνακ, περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού και συντηρητικών. Αυτές οι ουσίες μπορεί να επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν επιπλέον φλεγμονές.
Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του οργανισμού. Γλυκά, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί και αρτοσκευάσματα καλό είναι να αποφεύγονται όσο διαρκεί η λοίμωξη.
Όξινα και πικάντικα τρόφιμα
Τα όξινα φρούτα όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το ακτινίδιο, αλλά και οι πικάντικες τροφές μπορεί να ερεθίσουν τον λαιμό, ειδικά αν υπάρχουν πληγές στο στόμα, που είναι συχνό σύμπτωμα της ανεμοβλογιάς.
Τηγανητά και λιπαρά φαγητά
Τα τηγανητά και βαριά λιπαρά φαγητά είναι δύσπεπτα και μπορούν να επιβαρύνουν το στομάχι, ειδικά όταν ο οργανισμός είναι εξασθενημένος από τη λοίμωξη. Καλό είναι να προτιμώνται βραστά, μαγειρεμένα στον ατμό ή ψητά φαγητά.
Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πλήρη γαλακτοκομικά μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή βλέννας, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την αναπνευστική δυσφορία, εάν υπάρχει.
Σημαντικές διατροφικές συμβουλές για την περίοδο της ανεμοβλογιάς
Ενυδάτωση
Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Νερό, αφεψήματα χωρίς καφεΐνη και ζωμοί βοηθούν τον οργανισμό να διατηρήσει τη σωστή ισορροπία υγρών και υποστηρίζουν τη διαδικασία αποβολής των τοξινών.
Ελαφριά και θρεπτικά γεύματα
Προτιμήστε εύπεπτες τροφές, όπως ρύζι, κοτόσουπα, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (αν δεν υπάρχει ενόχληση), βραστά λαχανικά και πολτοποιημένα φρούτα.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες
Οι βιταμίνες Α, C και Ε συμβάλλουν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού και στην αποκατάσταση του δέρματος. Φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, γλυκοπατάτες, μπρόκολο και κόκκινες πιπεριές είναι πολύ καλές επιλογές.
Ο ρόλος του γιατρού στην αντιμετώπιση της ανεμοβλογιάς
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι, εκτός από τη διατροφή, καθοριστικός είναι ο ρόλος του γιατρού. Η ανεμοβλογιά, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις εξελίσσεται ήπια, μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ενήλικες ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση, σε συνδυασμό με ξεκούραση, ενυδάτωση και ισορροπημένη διατροφή, αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να υποστηρίξουμε τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της ανεμοβλογιάς.
Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή ή τη φαρμακευτική σας αγωγή, μιλήστε πάντα πρώτα με τον γιατρό σας.